GiraffenklasWelkom in de Giraffenklas! 

Wil je graag weten wat de giraffen van het 4e leerjaar allemaal uitspoken? 
Neem dan vlug een kijkje op deze pagina! 
Veel plezier!


Scheepvaartklassen 

Dag 3

Schip ahoi – dag
VOORWAAAAARTS MARS! …
Vandaag moesten we meteen uit onze kajuit om erin te vliegen met stevige driloefeningen van sergeant-majoor Mathias. Dit was nodig, omdat we het fort Liefkenshoek moesten bestormen. We moesten dus extra fit voor de dag komen.
Na een stevige ochtendmaaltijd marcheerden we richting ons stalen ros dat ons tot daar zou brengen. Tijdens het marcheren werden we begeleid onder schitterend tubaspel van soldaten Tuana, Hussein, Oumy en Justin.  Diegene die zich niet aan de orders konden houden, hadden het geweten. Sergeant Mathias was zeer streng!

GELID IN POSITIE EN KLAAR VOOR DE BESTORMING!
Oef.. Onze troepen hebben een uitstekende bestorming op poten gezet. Het fort werd bevrijd van de vijand!
Uiteraard hebben we het fort eerst nog grondig geïnspecteerd om te zien of er nog geen achtergebleven vijanden waren.  Even een toiletstop houden voor sergeant Nathaly. Tijdens de inspectieronde hebben we kunnen genieten van de vele verschillende trainingsoefeningen. Nisirne is zelfs gepromoveerd tot containerplaatser!
Nadat we ons proviand hadden opgegeten, konden we met een gerust hart en volle maag het fort verlaten. We trokken verder richting Doel. Een verlaten dorp aan de kerncentrales. Het was er akelig stil, maar zoals het echte soldaten betaamt, waren wij onbevreesd! We marcheerden door voor een leuke wandeltocht langs de dijk. Generaal Kris vertelden ons nog vele leuke weetjes over de haven en de kerncentrales.


Na al het wandelen maakten we een laatste stop aan het openluchtzwembad. Ondanks de kleine wolken, sprongen we in het verwarmde water. We hebben nog eens goed geravot met elkaar. We hebben er enorm van genoten.

Als laatste avond hebben we er een spelletjesavond van gemaakt. Omdat het een speciale avond was, hebben we fruitsap en cupcakes gekregen. Hmmmmm!

Het was een fijne, maar vermoeiende dag! 

Mama’s en papa’s hou jullie armen maar al gereed, want jullie zeebonken en zeebonkinnen komen er morgen aan (en ook echte zeelui zijn altijd wel te vinden voor een warm knuffelonthaal!)

INGERUKT! (= soldatentaal voor slaapwel)

Hieronder het fotoverslag van de dag: 

Dag 2

Dag mama's en papa's!
Vandaag was het alweer een topdag! We moesten vroeg uit onze kajuit om te smikkelen van het lekkere ontbijt. Na ons ontbijt hebben we ons eigen lunchpakket moeten maken, want vandaag maakten we een grote stadswandeling doorheen Antwerpen.
Ondanks de hevige regen, zijn we vertrokken. Echte schippers laten hun niet tegenhouden door een paar druppels!
Tijdens onze tocht doorheen deze mooie stad, leerden en ontdekten we allerlei zaken.
We vertrokken op linkeroever en namen de enige echte voetgangerstunnel. Deze tunnel loopt onder de Schelde door en is wel 572 meter lang en ligt 31.74 meter diep onder de grond. 

Eens aangekomen wandelden we door de smalste straat in Antwerpen, namelijk de Vlaaikensgang. Hier zag je nog enkele oude elementen van het leven van vroeger. Vervolgens hielden we halt aan het standbeeld van Brabo en Antigoon op de Grote Markt. We kwamen erachter hoe de stad aan zijn naam kwam.

Nadien stapten we door tot aan de kathedraal. We hebben ze zelfs van binnenin mogen bekijken. Er was zelfs een gids die ons een beetje extra informatie gaf over dit mooi gebouw en al de knappe schilderijen binnenin. Ook matrozen Nathaly en Mathias gaven ons enige uitleg bij al het moois dat er te bezien was.

Onze tocht verliep verder richting het MAS. Dit staat voor Museum Aan de Stroom. Daar hebben we op het 6e verdiep (echt hoog!) onze lunch opgegeten. Eens onze buikjes waren vol gegeten, bezochten we het 6e verdiep van het museum. Hier was er een tentoonstelling van de wereldhaven. We ontdekten allerlei weetjes over verschillende soorten schepen. Wat stonden er mooie exemplaren tentoon gesteld. Op het einde schreven we samen een boodschap in een fles!

Als extraatje gingen we helemaal tot op het dak en hadden we een mooi uitzicht over heel Antwerpen. WAUW! 

Na al deze indrukken trokken we terug richting Linkeroever. We maakten nog een kleine tussenstop bij de speeltuin en lieten onze energie en fantasie nog eens goed gaan!

Na het avondmaal nam kapitein Kris ons mee naar de zee. Met behulp van verschillende instrumenten hebben we het geluid van de zee nagebootst zodat de kapitein net iets minder het leven op zee zou missen. 
We leerden ook spelen op een tuba. Want morgen moeten we een fort overvallen als echte soldaten. Maar dat is voor morgen. 

Nu trekken we ons terug in onze kajuit en vertrekken richting onze wildste zeemansdromen!

Hieronder het foto verslag van onze dag, veel kijkplezier!Dag 1

Vandaag was het dan eindelijk zover, de langverwachte scheepvaartklassen. 
Nadat kapitein Erik onze koffers vakkundig in zijn aanhangwagen geladen had, de mama’s en papa’s een laatste knuffel en kus kregen, stapten we op de tram richting Linkeroever.

Meester Kris heeft ons meteen onder zijn hoede genomen en ons wegwijs gemaakt op het domein.
Kapitein Kris maakte meteen een belangrijk punt duidelijk. Hoofden dienen niet om te denken, wij hebben hoofden om een pet op te zetten. Deze week zijn wij échte matrozen.Echte matrozen hebben echte zeebenen. Ivan, Oumy en Tuana mochten dit uittesten. Een schip vaart niet altijd recht op zee, zeebenen zijn dus zeer belangrijk!


Na een lekkere schipperslunch hebben we de boot van linker- naar rechteroever genomen. Dit was al een leuke ervaring met het varen op een boot.


We zijn gaan roeien op het Galgeweel onder leiding van kapitein Kris en matroos Mathias. 
Aangezien we ons kunnen redden op grote waters, is het belangrijk dat onze sloop aan wal blijft. We kunnen vanaf nu kunnen een das knopen, kennen een halve steek, een platte knoop en een achtknoop. 


Elke matroos heeft soms last van heimwee, ook kapitein Kris. Met behulp van verschillende rare instrumenten hebben we samen leuke en rustige muziek gemaakt. 

Momenteel liggen alle matrozen in hun kajuit, op weg naar dromenland.Start van een nieuw jaar

De giraffen wensen jullie allemaal een super 2019 waarin al jullie wensen in vervulling komen. 

Ondertussen zijn we nog maar een week ver in het nieuwe jaar, maar hebben we wel al hard gewerkt! We leerden meten met l, dl, cl en kg, g. Ook het moeilijke kloklezen was weer van de partij! Het lukt steeds beter en beter.

Vandaag hebben we toneel gespeeld. We leerden hoe we een script/scenario moesten lezen. We hebben het nadien in kleine groepjes ingeoefend en voorgebracht aan de klasgenoten. En ja hoor, er zit wat acteertalent in onze klas, kijk zelf maar!  
Boswandeling met het derde leerjaar

Afgelopen week gingen we samen met het derde leerjaar naar het bos. We analyseerden de blaadjes van de bomen. We ontdekten dat bladeren 'handnervig of veernervig' kunnen zijn. De verschillende bladeren hebben ook andere soorten randen, zo heb je 'gaaf, gelobd, gezaagd en getand'. Na al het leren was er ook tijd om onze overlevingstechnieken te testen. We bouwden samen keicoole kampen! Kijk maar!


Fietsklas: veilig fietsen in het verkeer!

Veilig leren fietsen in het verkeer is belangrijk. Dat hebben we geleerd tijdens de fietsklas. We leerden verschillende stuurvaardigheden die we nodig hebben in het verkeer. We oefenden dit eerst op een parcours om nadien een fietsexamen af te leggen... en ja hoor, allemaal geslaagd! Hieronder vind je de foto's van onze ervaringen. 


Uitstap 'Midden in de moestuin'

De maand september is nog niet uit of we hebben onze eerste uitstap al achter de rug!
Vandaag gingen we naar de kinderboerderij in het Rivierenhof. Het beloofde een zware dag te worden, want we moesten onze handen uit de mouwen steken! 


 Eerst kregen we een uitleg over de 
kinderboerderij en wat dat nu juist is.
Vanaf we wisten wat we allemaal konden tegenkomen, was het tijd om een bezoekje te brengen aan de bewoners van de boerderij... namelijk de diertjes! 


Na de aangename kennismaking was het tijd voor het echte werk! We zouden verse groentesoep maken, maar daarvoor hebben we natuurlijk de groenten nodig. Deze gingen we zelf oogsten in de moestuin. Zo hebben we wortel, prei, kervel en courgette zelf geoogst! Kunnen we dan nu al soep maken?.. Nee natuurlijk niet! Om lekkere soep te kunnen maken, moeten de groenten eerst worden gewassen en gesneden. We kregen enkele tips om goed te snijden en gingen aan de slag! 
Nu moeten de groenten koken. Dus tijd voor een welverdiende pauze. Na onze boterhammetjes mochten we spelen in het speelbos. Kampen bouwen, vlaggenroof spelen en eens lekker uit de bol gaan! Na het spelen was het terug werktijd. We verdeelden ons in groepjes om in de moestuin te werken. We moesten de grond terug omwoelen, zodat er nieuwe groentjes konden worden gepland. De boontjes waren klaar om geoogst te worden en een groep ging appels snijden en persen om er zelfgemaakt appelsap van te maken!


Tijdens het werken kwamen we een rups tegen. Het was de rups van een 'Koninginnepage'. Boer Paul vertelde ons dat je dit niet vaak tegenkomt! Een echte vondst dus!
Nu hadden we toch wel onze soep verdiend. Na al het harde werk hebben we lekker genoten van een heerlijk tasje verse soep en een glaasje versgeperst appelsap! Na het eten drinken volgde de afwas. ook dit hebben we samen goed gedaan. Alles terug spik en span!
We hebben hard gewerkt, maar vooral veel plezier gemaakt en genoten van een stralende zon. Het was een heerlijk dag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten