VlinderklasWelkom in de vlinderklas!Welkom op de blog van het tweede leerjaar.
Ontdek hieronder al onze activiteiten en uitstappen.
_________________________________________________________

12/11: afsluiting van ons project 'appels'.

Vrijdag 12/11 kon iedereen komen kijken naar de afsluiting van ons STEM-project. In ons kraampje konden jullie zien wat we allemaal gedaan hadden de afgelopen weken, hoe we dit deden,... Jullie konden ook zelf een STEMmige opdracht doen (appelmandje maken) rekening houdend met enkele criteria en de foto's van de sapmobiel moesten in de juiste volgorde gezet worden. Jullie konden ook al onze mooie knutselwerkjes bewonderen!

We lieten iedereen ook zien wat we leerden over gevoelskracht en stopkracht. De twee breinkrachten waaraan we dit schooljaar al gewerkt hebben.Project 'appels' is van start gegaan!

Vandaag startte ons schoolproject 'appels'. Samen met het eerste leerjaar hebben we aan de hand van een verhaaltje leren kennis maken met het thema. We bespraken het verhaal, maakten er een woordspin over en maakten nadien een woordspin over het thema en lieten die aan elkaar zien.

In de namiddag leerden we al heel veel over de appel; hoe hij groeit, hoe hij geplukt wordt, welke weg hij aflegt tussen de boomgaard en de winkel, de delen van de appel,... en nog veel meer!

Er staan ons nog twee leuke weken te wachten. Morgen gaan we alvast knutselen rond/met appels!
Sara is jarig!

Zondag 10 oktober wordt Sara 7 jaar! We vierden vandaag haar verjaardag in de klas en werden getrakteerd op iets lekkers! Dankjewel!
Herfstspeurtocht en hersthoekenwerk


De herfst is begonnen! Wij gingen samen met de bijtjesklas op herfstspeurtocht in het Rivierenhof. We vonden veel paddenstoelen, takjes, blaadjes, kastanjes, beukennootjes en eikels. We namen de Ipads mee naar het bos en konden mooie foto's maken van paddenstoelen en andere dingen die we niet konden meenemen (we vonden zelfs kikkertjes!!)

In de namiddag deden we samen een herfsthoekenwerk. We leerden coderen met de beebot, speelden herfstbingo, een kastanjespel, we knutselden een herfstboom of een herfstdiertje en nog veel meer!

Wat een leuke dag!


Rekenraadsels

Tijdens de rekenlessen oefenen we de leerstof op verschillende manieren in. We deden al spelletjes, hoekenwerk, rekencircuits, ook wel eens gewone oefeningen in ons werkboek. Maar nu ook rekenraadsels. Samen met ons buurtje zetten we onze denkpet op en gingen aan de slag met de rekenraadsels. Sommige hoofdjes hoorde ik hard kraken! We zijn er wel in geslaagd om de raadsels op te lossen! Goed samengewerkt, vlindertjes!

STEM-dag.

We organiseerden een STEM-dag, samen met de bijtjesklas. 

We luisterden naar een verhaaltje over Toon die wilde vliegen. We besloten om zelf een vliegtuigje te maken. Het moest zo ver mogelijk kunnen vliegen en het mocht niet langer zijn dan een meetlat. We leerden meten met een bordlat. Die is juist 1meter lang. We gingen op zoek naar voorwerpen in de klas die net 1 m zijn, groter zijn dan 1m en kleiner zijn dan 1m. Dan gingen we de breedte van de klas eens meten. Dat was niet zo makkelijk. We leerden ook over verschillende materialen. Welke materialen kunnen goed zweven? Welke materialen zijn te zwaar voor ons vliegtuigje? Dan gingen we aan de slag! We maakten groepjes met bijtjes en vlinders door elkaar en maakten knappe vliegtuigjes. Bij het uittesten keken we hoe ver ze vlogen en konden dit meten met de bordlat. Zo konden we de criteria die we hadden vooropgesteld afvinken en kijken welk groepje de winnaar was! Knap gedaan!
De eerste schoolweken

We zijn het ondertussen al wat gewend in het tweede leerjaar :-) Hieronder nog leuke foto's en weetjes van de eerste weken in onze klas.We oefenen nog eens de leerstof in door spelletjes te spelen. Vandaag oefenden we het lezen en rijmen door bingospelletjes, rijmlotto's, kwartetspelletjes  en  mini loco te spelen. Er was ook een hoekje waar we zinnen  konden maken door op de woorden te springen. Er kwamen enkele grappige zinnen uit... :-)

Fietsles met juf Inne!
Wat vinden jullie van onze zelfgebouwde maquette van de klas? Volgende week maken we hiervan een plattegrond!Elke middag doen we aan kwartierlezen.  Een kwartiertje een boek lezen in groepjes zorgt ervoor dat we plezier krijgen in het lezen, dat het een gewoonte wordt in plaats van een opgave en dat we beter kunnen lezen!  


Hoekenwerk doen we ook! We kiezen op de talentenarchipel een eiland om te ontdekken en op te spelen en te leren. Zo ontdekken we onze eigen talenten! Op de talentenarchipel zijn 9 eilanden; taaleiland, beweegeiland, denkeiland, muziekeiland, sameneiland, wil-en durfeiland, beeldeiland, wereldeiland en fijneiland. Op elk eiland zijn leuke spelletjes en activiteiten te vinden.
Ook het zelfstandig werken lukt al heel goed. Hoofdtelefoons, studybudies, rustige werkplekjes en statafels, in groepjes, bankjes per twee of een bankje alleen;  Wij kiezen zelf hoe we het beste kunnen werken!


We herhalen en oefenen de leerstof van vorig schooljaar door reken- en taalspelletjes.