Toekanklas

Welkom in de toekanklas!


De toekanklas bestaat uit 11 knappe koppen die in juni hun vleugels zullen uitslaan en het basisschoolnest zullen verlaten.

Op deze blog kan je de toekanavonturen volgen: projecten, uitstappen, toffe momenten in de klas,... 

Gedurende het schooljaar zal deze blog groeien met persoonlijke verslagen van de kinderen.

Veel leesplezier!

BOSKLASSEN DURBUY – DAG 4


De laatste volledige dag in Durbuy is aangebroken. De dag waarop slecht weer voorspeld was, start met een zonnetje: iedereen gelukkig! We starten onze dag opnieuw met een stevig ontbijt.
En daarna een tocht naar Durbuy, onderweg komt het toeristisch treintje ons tegen en we hebben geluk: dit treintje stopt voor ons én we mogen opstappen!!


In Durbuy aangekomen, hebben ze het stadscentrum in groepjes verkend aan de hand van een fotozoektocht.Hier hadden we allemaal honger van gekregen, tijd voor wat MOED-spinazie….


Na het middageten was het tijd voor een erg spannende, extra activiteit. De centjes die verdiend werden met de spaghettilunch werden gebruikt om naar het klimbos te kunnen. Dit klimbos werd door de toekans en kameleons al vanaf dag 1 opgemerkt aangezien we hier elke dag voorbij wandelen om te gaan eten. Er was voor iedereen een parcour op eigen niveau: lage parcours, hoge parcours, spannende parcours, … en zelfs een Zipline voor de juffen!

Vanavond staat er nog een verrassingsactiviteit van Nele en Ruben (onze sportmonitoren) op de planning, hierna zullen de kameleons en toekans voor de laatste keer in hun tent naar dromenland kunnen gaan.
Voor meer foto’s verwijzen we graag naar de facebookpagina van de school!

_________________________________________________________________________________
________________________________________________________________

BOSKLASSEN DURBUY – DAG 3

Op dag 3 van onze avontuurlijke week stond er weer heel wat op de planning. We begonnen de dag met een goed ontbijt en kregen er ook een lekker croissantje bij! Wanneer iedereen zijn maag goed gevuld was, was het tijd voor de eerste activiteit: Een oriëntatietocht met een kompas. Spannend seg! Na wat meer uitleg over het kompas begon het echte werk. De kameleons en toekans werden in 3 groepen verdeeld, werden voorzien van kompas en opdrachtenkaart en konden aan hun tocht beginnen. Met elk groepje ging een juf mee zodat iedereen steeds veilig was, maar de weg moesten ze zelf zoeken… Wij zijn heel erg trots om te kunnen zeggen dat alle groepjes erin geslaagd zijn de weg correct te volgen! APPLAUS!!
Na onze tocht van 7km kregen we FRIETJES, ze hebben dit dik verdiend! En als dessert ook nog een ijsje. J
De wandelactiviteit die normaal op de planning stond, wordt door de juffen verplaatst naar morgen omdat iedereen toch wel wat moe is van de tocht deze ochtend. Hier waren de kameleons en toekans heel erg dankbaar voor. Omdat het vandaag zo’n goed weer was, konden de kameleons en de toekans in de namiddag nog een beetje van het zonnetje genieten op de camping. Ze speelden spelletjes, konden naar de speeltuin, ….
Omdat iedereen in de voormiddag zo goed heeft gewandeld, werden ze tijdens het vieruurtje beloond met chips en een glaasje frisdrank.


Vanavond staat er nog een spannende Speleo activiteit op de planning, hierna zullen de kameleons en toekans weer goed kunnen slapen.

Voor meer foto’s verwijzen we graag naar de facebookpagina van de school! 
_______________________________________________________________________________

Bosklassen Durbuy - dag 2

Vandaag was een alweer een dag gevuld met verschillende activiteiten.
Na het uitgebreid ontbijt, geserveerd door Chantal, kregen de toekans en de kameleons de kans om één van de vele speeltuinen op het domein te ontdekken.
Er was keuze uit: pingpong, voetbal, petanque en veel meer.

Na het middagmaal werden we door Nele begeleid naar de speciale opdracht van de dag.
De juffen hadden tot hiertoe de opdracht kunnen geheimhouden.
Het enige wat de kameleons en toekans wisten was:
- zwemkledij aandoen
- reservekledij meenemen
Om 12u30 stonden ze dan ook super flink klaar om aan de 'geheime' activiteit te beginnen.
Na een korte reis met het busje kwamen we aan op onze bestemming:
WE GINGEN 6KM VAREN MET DE KAJAK! 
Met een reddingsvest, kajak en peddel in aanslag werd de groep verdeeld in duo's. Ze zouden dit avontuur samen aangaan. De juffen zijn erg trots te melden dat iedereen in dit opzet geslaagd is.


Na de sportactiviteit konden we wel een warme maaltijd gebruik. 
Wat eten we vandaag? Spaghetti, spaghetti, spaghetti!
Toen we onze buikjes rond hadden gegeten, hebben we nog even kunnen genieten van een chill-momentje in de tenten voordat we aan de laatste opdracht van de avond begonnen: de reflectorenzoektocht met een zaklamp.

Nu liggen alle kinderen in hun eigen tent, op weg naar dromenland.
Ze zullen hun energie morgen nodig hebben voor de 3 spannende activiteiten die gepland staan.

Voor meerdere foto's, verwijzen we graag naar de facebookpagina van de school.

_________________________________________________________________________________

Bosklassen Durbuy - dag 1

De leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar zijn vandaag aan hun grote avonturenweek in Adventure Valley begonnen.
Dit grote avontuur begon met een treinreis van 3 uur, met 2 overstappen, naar het treinstation van Barvaux. Op weg met de trein is altijd een beetje reizen. Omdat de kids van L5 en L6 zo goed hun best hebben gedaan tijdens de spaghettilunch, moesten we onze bagage niet meenemen tijdens onze treinreis. Oef!

Eens aangekomen werden we opgehaald met het busje van Adventure Valley en naar onze verblijfplaats gebracht. Daar stond onze bagage op ons te wachten.
Na de tram-, trein- en busreis knorden onze maagjes toch een beetje. Gelukkig stond er een feestmaal op ons te wachten in het restaurant.
Om daar te geraken moesten we eerst door het bos. Hier kregen we al een voorsmaakje van wat er allemaal te beleven valt. Een hoogteparcours, tubesliding, ...
We werden al meteen uitgenodigd om onze eerste uitdaging uit te gaan: klimmen, rapellen en de apenbrug. Hiervan vinden jullie meer foto's van op de facebookpagina van de school. De leerlingen hebben hier erg veel moed getoond.

's Avonds hebben we een broodmaaltijd gekregen en hebben we nog lang in de giga grote speeltuin mogen spelen. Daarna was het tijd om onze gezellige tenten in te richten, te douchen en naar dromenland te vertrekken.


Morgen nog meer avonturen te beleven in Durbuy!_________________________________________________________________________________


U vraagt zich misschien af waarom het de laatste tijd wat stilletjes is op de toekanblog.
We hebben de laatste tijd veel nieuwe dingen geleerd en leuke activiteiten gedaan. In het volgende taalthema hebben de toekans de opdracht om een verslag voor de klasblog te schrijven. Geef toe, wie kan beter vertellen over de toffe activiteiten dan de toekans zelf?
Dit is wat jullie de komende 2 weken mogen verwachten:
  • wafelslag
  • vertelling: 'Ten aanval!'
  • bezoek aan het Stampe en Vertongen-museum
  • raadsel van de week - tussenstand
  • boekenbeurs
_____________________________

Raadsel van de week - tussenstand
Op 6 november 2018 was meester Mathias in onze klas les aan het geven maar voor 1 dag
en juf Stefanie moest les geven in het vierde.Dat was omdat we voor de herfstvakantie waren
gewonnen met raadsel van de week mer 5-4 het was dus heel spannend wie dar
er zou winnen.Als wij waren verloren moesten wij voor 1 dag in plaats van juf Stefanie koningin  Stefanie zeggen.Het was wel heel erg tof met meester Mathias in de klas.
Eerst moesten we onze taken maken en in de namiddag gingen we met heel de klas W.O doen over
Wereld Oorlog 1.Het was een fantastische dag maar we zouden niet voor altijd juf Stefanie willen
ruilen met meester Mathias.
Geschreven door : Rania en Bianca

____________________________________________________________________

Samenwerken met 5de

Hallo iedereen ,op 9 november zijn we begonnen te werken met het 5 de .De eerste thema gaat over herfst.We schuiven elke vrijdag door naar een andere juf :juf Stefanie ,juf Tamara , juf Ellen .Bij juf Stefanie moeten we filmpjes maken bij juf Ellen toneel en juf Tamara muziek .we worden verdeelt in 3 groepen .We krijgen  1 uur en 40 minuten de tijd voor een hoek . Op de laatste week gaan we alles overlopen wat we hebben gedaan

_________________________________________________________________________________
Wafelslag
Hallo iedereen, op 18 oktober hebben we wafels gebakken. Voordat we gingen bakken moesten we alles wegen en in een kom gieten. We moesten alles roeren. Daarna mocht nog iedereen zijn/haar eigen wafel bakken in een hartjesvorm of in een normale vorm. We mochten er siroop, suiker... op doen, maar niet teveel.

Ten aanval!

Sinds enkele weken leren de toekans over de wereldoorlogen.
Op zondag 11 november is het exact 100 jaar geleden dat Wereldoorlog I ten einde kwam. Antwerpen werd tijdens deze oorlog ook zwaar ten vuur genomen.
Omdat het heel belangrijk is dat de oorlogen nooit vergeten worden, hebben de toekans samen met andere basisscholen in Deurne deelgenomen aan een groots project.

Elke toekan kreeg een echte (!!!!!) oorlogshelm om te versieren met een vredesboodschap.


De helmen van 100 leerlingen uit Deurne werden verzameld. Hiermee werd een groot vredesteken gemaakt op de tarmac van het vliegveld in Deurne. Dit alles werd vastgelegd op een luchtfoto.De pers was talrijk aanwezig.
Hieronder vindt u een link naar het Karrewiet-verslag van dinsdag 6 november.

https://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/6-november-2018

______________________________________________________

Filmexpeditie


Al enkele weken keken de Toekans er naar uit.. Eindelijk op filmexpeditie!
Om 9 uur werden we opgehaald om te vertrekken. De Toekans reizen in luxe, een gigantische bus voor ons alleen!
De buschauffeur was een zeer fijne man, leuke liedjes bonkten luid door de speakers en werden luidkeels meegezongen.

 Eens aangekomen binnen in het vormingscentrum, kregen we van Wout deskundige uitleg over het gebruik van de professionele camera's. De Toekans werden in groepjes verdeeld om hiermee zelf aan de slag te gaan. Alle begeleiders (Sally, Wout, juf Tamara en juf Stefanie) stonden versteld van de manier waarop onze Toekans hiermee konden werken.We hebben ook veel bijgeleerd over hoe we moeten samenwerken in groep:
- ervoor zorgen dat iedereen een taakje heeft
- ervoor zorgen dat iedereen zijn mening kan delen
- rekening houden met de mening van anderen
- op een respectvolle manier met elkaar omgaan
Wauw, wat kunnen ze dit goed!Nadat we onze buiken hebben gevuld met veel lekkers, was het tijd voor wat ontspanning. 
Mariam en Rania hebben het rookmachine mogen bedienen. Ondertussen mochten de anderen hun dansmoves tonen aan de anderen.
De juffen hebben ook mee gedanst:
- 't Smidje van Laïs
- De Indianendans
- De Hukkelbuk
- Euphoria
- De macarena
Gelukkig zaten de dansbenen mee in onze koffers! =)

Als avondactiviteit hebben we Time's up gespeeld.
Hier werd super hard gelachen, vooral het uitbeelden zorgde voor hilariteit.

Ondertussen zijn onze kuikens gedoucht, ruiken ze opnieuw lekker fris.
Wij zijn klaar om naar dromenland te vertrekken.

Tot morgen!

_________________________________________________________________________________
Buurtboost

Vandaag hebben wij het Wim Saerensplein opgeruimd met het 5de leeerjaar. We hebben het plein opgeruimd met :grijpstokken,bezems,blikken,vuilniszakken.We hadden 1 uur de tijd en er was nog heel veel afal.Iedereen heeft heel goed opgeruimd.Op het einde hebben we een groepsfoto gemaakt,op de terugweg moest Tania sheyira dragen op haar rug.HET WAS ECHT LEUK!!

2 opmerkingen: