Kameleonklas

Welkom in de kameleonklas!

Dit jaar bestaat het vijfde leerjaar uit 19 leerlingen, zij leren dit jaar een nieuwe taal: Frans! Als dat niet spannend is!? Ze zullen dit jaar veel van en met elkaar leren want samenwerken is in deze klas heel erg belangrijk!

Ook gaan de kameleons dit jaar, samen met de toekans uit het zesde leerjaar, op bosklassen naar Durbuy! Hier kunnen we samen naar uitkijken!


We maken er samen een fijn en leerrijk schooljaar van!

*Juf Ellen*


BOSKLASSEN DURBUY – DAG 4


De laatste volledige dag in Durbuy is aangebroken. De dag waarop slecht weer voorspeld was, start met een zonnetje: iedereen gelukkig! We starten onze dag opnieuw met een stevig ontbijt.
En daarna een tocht naar Durbuy, onderweg komt het toeristisch treintje ons tegen en we hebben geluk: dit treintje stopt voor ons én we mogen opstappen!!


In Durbuy aangekomen, hebben ze het stadscentrum in groepjes verkend aan de hand van een fotozoektocht.Hier hadden we allemaal honger van gekregen, tijd voor wat MOED-spinazie….


Na het middageten was het tijd voor een erg spannende, extra activiteit. De centjes die verdiend werden met de spaghettilunch werden gebruikt om naar het klimbos te kunnen. Dit klimbos werd door de toekans en kameleons al vanaf dag 1 opgemerkt aangezien we hier elke dag voorbij wandelen om te gaan eten. Er was voor iedereen een parcour op eigen niveau: lage parcours, hoge parcours, spannende parcours, … en zelfs een Zipline voor de juffen!

Vanavond staat er nog een verrassingsactiviteit van Nele en Ruben (onze sportmonitoren) op de planning, hierna zullen de kameleons en toekans voor de laatste keer in hun tent naar dromenland kunnen gaan.
Voor meer foto’s verwijzen we graag naar de facebookpagina van de school!
_________________________________________________________________________________

BOSKLASSEN DURBUY – DAG 3

Op dag 3 van onze avontuurlijke week stond er weer heel wat op de planning. We begonnen de dag met een goed ontbijt en kregen er ook een lekker croissantje bij! Wanneer iedereen zijn maag goed gevuld was, was het tijd voor de eerste activiteit: Een oriëntatietocht met een kompas. Spannend seg! Na wat meer uitleg over het kompas begon het echte werk. De kameleons en toekans werden in 3 groepen verdeeld, werden voorzien van kompas en opdrachtenkaart en konden aan hun tocht beginnen. Met elk groepje ging een juf mee zodat iedereen steeds veilig was, maar de weg moesten ze zelf zoeken… Wij zijn heel erg trots om te kunnen zeggen dat alle groepjes erin geslaagd zijn de weg correct te volgen! APPLAUS!!
Na onze tocht van 7km kregen we FRIETJES, ze hebben dit dik verdiend! En als dessert ook nog een ijsje. J
De wandelactiviteit die normaal op de planning stond, wordt door de juffen verplaatst naar morgen omdat iedereen toch wel wat moe is van de tocht deze ochtend. Hier waren de kameleons en toekans heel erg dankbaar voor. Omdat het vandaag zo’n goed weer was, konden de kameleons en de toekans in de namiddag nog een beetje van het zonnetje genieten op de camping. Ze speelden spelletjes, konden naar de speeltuin, ….

Omdat iedereen in de voormiddag zo goed heeft gewandeld, werden ze tijdens het vieruurtje beloond met chips en een glaasje frisdrank.


Vanavond staat er nog een spannende Speleo activiteit op de planning, hierna zullen de kameleons en toekans weer goed kunnen slapen.

Voor meer foto’s verwijzen we graag naar de facebookpagina van de school! 
___________________________________________________

Bosklassen Durbuy - dag 2

Vandaag was een alweer een dag gevuld met verschillende activiteiten.
Na het uitgebreid ontbijt, geserveerd door Chantal, kregen de toekans en de kameleons de kans om één van de vele speeltuinen op het domein te ontdekken.
Er was keuze uit: pingpong, voetbal, petanque en veel meer.

Na het middagmaal werden we door Nele begeleid naar de speciale opdracht van de dag.
De juffen hadden tot hiertoe de opdracht kunnen geheimhouden.
Het enige wat de kameleons en toekans wisten was:
- zwemkledij aandoen
- reservekledij meenemen
Om 12u30 stonden ze dan ook super flink klaar om aan de 'geheime' activiteit te beginnen.
Na een korte reis met het busje kwamen we aan op onze bestemming:
WE GINGEN 6KM VAREN MET DE KAJAK! 
Met een reddingsvest, kajak en peddel in aanslag werd de groep verdeeld in duo's. Ze zouden dit avontuur samen aangaan. De juffen zijn erg trots te melden dat iedereen in dit opzet geslaagd is.


Na de sportactiviteit konden we wel een warme maaltijd gebruik. 
Wat eten we vandaag? Spaghetti, spaghetti, spaghetti!
Toen we onze buikjes rond hadden gegeten, hebben we nog even kunnen genieten van een chill-momentje in de tenten voordat we aan de laatste opdracht van de avond begonnen: de reflectorenzoektocht met een zaklamp.

Nu liggen alle kinderen in hun eigen tent, op weg naar dromenland.
Ze zullen hun energie morgen nodig hebben voor de 3 spannende activiteiten die gepland staan.

Voor meerdere foto's, verwijzen we graag naar de facebookpagina van de school.

_____________________________________________________

Bosklassen Durbuy - dag 1

De leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar zijn vandaag aan hun grote avonturenweek in Adventure Valley begonnen.
Dit grote avontuur begon met een treinreis van 3 uur, met 2 overstappen, naar het treinstation van Barvaux. Op weg met de trein is altijd een beetje reizen. Omdat de kids van L5 en L6 zo goed hun best hebben gedaan tijdens de spaghettilunch, moesten we onze bagage niet meenemen tijdens onze treinreis. Oef!

Eens aangekomen werden we opgehaald met het busje van Adventure Valley en naar onze verblijfplaats gebracht. Daar stond onze bagage op ons te wachten.
Na de tram-, trein- en busreis knorden onze maagjes toch een beetje. Gelukkig stond er een feestmaal op ons te wachten in het restaurant.
Om daar te geraken moesten we eerst door het bos. Hier kregen we al een voorsmaakje van wat er allemaal te beleven valt. Een hoogteparcours, tubesliding, ...
We werden al meteen uitgenodigd om onze eerste uitdaging uit te gaan: klimmen, rapellen en de apenbrug. Hiervan vinden jullie meer foto's van op de facebookpagina van de school. De leerlingen hebben hier erg veel moed getoond.

's Avonds hebben we een broodmaaltijd gekregen en hebben we nog lang in de giga grote speeltuin mogen spelen. Daarna was het tijd om onze gezellige tenten in te richten, te douchen en naar dromenland te vertrekken.

Morgen nog meer avonturen te beleven in Durbuy!


Kaas maken op de boerderij

Dinsdag brachten de kameleons een bezoekje aan de kinderboerderij. Ze leerden er veel bij over zuivel en zuivelproducten. Ze brachten en een bezoekje aan de dieren, knuffelden de geitjes en gaven de kippen maïs te eten. Na de middag mochten ze zelf aan de slag met melk, ze maakten kaas, leerden meer over boerderijen die gespecialiseerd waren in het melken van koeien en deden uiteindelijk ook zelf hun afwas. Het was een heel leuke en leerrijke dag, hopelijk hebben ze ook allemaal van hun kaas genoten! 


___________________________________________________

Sportieve week met Pompoentje, fraiseke en MEGAMOVER!

We werden er aan herinnerd dat veel bewegen gezond is en eigenlijk ook wel erg leuk kan zijn! Deze week leerden we de MEGA-MOVE en probeerden we zelf enkele records te verbreken.... ___________________________________________________

Il neige! Il neige! Méga cool! 

Lena maakt een sneeuwengel!___________________________________________________

Thema Techniek - Tandwielen, hoe werken ze? 

Na technopolis was het tijd om deze technische processen verder te onderzoeken in de klas. Dit deden we door het gebruik van de nieuwe chromebooks! We konden via www.gearsket.ch zelf tandwielen tekenen, deze laten draaien, hier kettingen rond tekenen, .... We bekeken ook enkele filmpjes met veel interessante informatie over tandwielen! 
___________________________________________________

Technopolis

Op donderdag 10 januari gingen de kameleons samen met de giraffen en de toekans naar Technopolis. De trip begon op school, ze namen de tram, de trein en daarna nog 5 minuten de bus. 
Toen ze in Technopolis aankwamen werden ze naar de piramide gebracht waar ze extra uitleg kregen. 


En toen konden ze allemaal aan de slag met hun E-rally waarmee ze vragen moesten beantwoorden en proefjes moesten uitvoeren. Je kan nog extra foto's terugvinden op onze facebook-pagina: https://www.facebook.com/pg/DeTrampoline/photos/?tab=album&album_id=2060894557300199 
___________________________________________________

Scrooge - The musical

Op het einde van 2018 mochten de leerlingen van de lagere school de muscial Scrooge bijwonen, dit was heel erg indrukwekkend: spannend, soms een beetje eng, maar vooral een heel erg mooi verhaal! 

Scrooge
In ‘Scrooge’ creëerde Charles Dickens het iconische personage Ebenezer Scrooge: een bankier en wisselaar die alleen maar om geld geeft. Andere dingen, zoals vriendschap, liefde en familie, verafschuwt hij. Op Kerstavond stemt Scrooge onwillig in met een vrije dag voor zijn boekhouder Bob Cratchit, zodat die Kerstmis kan vieren met zijn gezin. Bob wil er zijn voor zijn zoontje Tiny Tim, die kreupel is en alleen met een dure operatie ooit goed zal kunnen lopen. De gierige Scrooge weigert echter elke steun en eist zelfs dat Bob op Tweede Kerstdag gewoon weer komt werken.
In zijn statige maar kille huis krijgt Scrooge op Kerstavond het schrikwekkende bezoek van de geest van zijn vroegere zakenpartner Jacob Marley, die hem waarschuwt voor zijn rusteloze lot als ronddwalend spook als hij zijn leven niet verandert. Om Scrooge tot inkeer te laten komen, krijgt hij het bezoek van de Geesten van Voorbije Kerstmis (symbool voor het verleden), Kerstmis Nu (het heden) en Kerstmis Dat Nog Komen Moet (de toekomst). Zo ziet hij opnieuw hoe zijn grote liefde Emily sterft. Scrooge komt tot inkeer en hij belooft zijn leven te veranderen. Hij realiseert zich dat het leven niet alleen om geld draait, maar ook om familiewaarden en de zorg voor anderen. Als hij ontwaakt als uit een droom, is hij een heel nieuwe man: vrijgevig, sociaal en zachtaardig.

___________________________________________________

De warmste week 2018

Alle kinderen van de trampoline hebben knutselwerkjes gemaakt om te verkopen op het lichtjesfeest. De kameleons en de toekans gingen samen aan het werk en maakten bruisballen en sleutelhangers. Tijdens het lichtjesfeest las elke klas zijn nieuwjaarsbrief voor, werden de knutselwerkjes verkocht en kon je iets eten of drinken.
De winst ging naar 'De Tuimel' Dit was in totaal €360! 
Bedankt aan iedereen die ook zijn steentje heeft bijgedragen!  

------------------------------------------------------------

De Tuimel heeft als doel om maatschappelijk kwetsbare gezinnen te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen.
De Tuimel begeleidt kansarme ouders en hun jonge kinderen samen op alle levensdomeinen.

------------------------------------------------------------
___________________________________________________Escape België

Op het einde van het thema België werden de kameleons uitgedaagd in een Escape the Classroom, hierbij werd hun kennis over de provincies en buurlanden van België getest. Het was een erg spannende race tegen de klok, vol puzzels, codes en geheimschrift! ___________________________________________________

Dag op wieltjes 1___________________________________________________

Quizzen en Français*


___________________________________________________

Sinterklaas kapoentje*

Blijkbaar zijn de kameleons heel erg braaf geweest want toen ze op woensdag 5 december in hun klas toekwamen stond hier vanalles klaar... Sinterklaas bracht allemaal leuke smartgames, glitterverf en wil om pompons te maken! Dit materiaal werd direct enthousiast uitgetest!
Op donderdag kwam Sinterklaas nog een keertje langs, dit keer had hij zijn pieten bij, deze gooiden met snoepjes op de speelplaats en in de klassen. Ook had hij voor iedereen een zakje bij met chocolade, een mandarijn, letterkoekjes en snoepjes.

Danku Sinterklaas!___________________________________________________

Nieuw buitenspeelgoed in het tuinhuisje
___________________________________________________

Wij leren over de prehistorie

In het vierde leerjaar leerden we al over de eeuwen, we gebruikten hiervoor een eeuwenband. In het vijfde leerjaar veranderen we de eeuwenband naar de tijdsbalk met verschillende perioden. De eerste periode (het langst geleden) is de prehistorie. In de prehistorie konden mensen nog niet schrijven, we weten dus alles door ongeschreven bronnen. Eén van die bronnen vinden we terug op stenen, op rotsen en in grotten: rotsschilderingen. De mensen uit de prehistorie tekenden op de wanden van de rotsen dingen uit hun eigen leven. Deze tekeningen gingen vaak over: jagen, vuur, dieren, zichzelf, ....

Om zich helemaal in te leven in de prehistorie, kregen de kameleons na de leerstof 2 opdrachten: het maken van een rotsschildering (zonder gebruik van penselen of verf, ze moesten blaadjes, takken, modder, ... gebruiken zoals vroeger) en het maken van een (miniatuur) prehistorische hut die wind- en waterdicht moet zijn! Spannend of dit bij elk team zal lukken...
En nu de hutten testen...  Spannend!___________________________________________________

Muzische vorming met de toekans!

Sinds november doen de kameleons en toekans op vrijdagmiddag samen enkele muzische opdrachten. Onder leiding van juf Tamara, juf Stefanie en juf Ellen voeren zij elke vrijdag een andere muzische opdracht uit. Elke week wordt er doorgeschoven zodat iedereen alle opdrachten heeft uitgevoerd.

De opdrachten gingen allemaal over hetzelfde thema: Herfst.

Bij juf Tamara werd er muziek gemaakt.
Bij juf Stefanie werd er een stop-motion filmpje gemaakt.
Bij juf Ellen werd er toneel gespeeld: tableau vivant. 
___________________________________________________

Toneel in het Frans - Bon anniversaire! 

Bonjour! Bon anniversaire, j'ai un petit cadeau pour toi!
Qu'est-ce que c'est? 
C'est un .... 
Oh super! C'est très sympa. Merci beaucoup! 
De rien!


___________________________________________________

Boekenbeurs - 8 november 2018


Op de boekenbeurs kom je meer te weten over boeken, het was er erg groot en leuk. Ook waren er echte auteurs, deze mochten we interviewen. (o.a. Haryanti Frateur, Joke van Leeuwen) Gelukkig mochten we 15 meenemen want er waren heel erg veel leuke boeken! Ik kocht een spiegeltje een heel leuk boek en Lamis kocht een moppenboek. Uit dit boek wordt er op het einde van elke dag een mop gelezen in de kring, dat is erg leuk. 
*Geschreven door Cemre* 


___________________________________________________

Soep maken met het 2de leerjaarWe sloten de eerste periode af met een lekker soepje.
Op donderdag maakten we samen met het tweede leerjaar de basis van de soep. We sneden groenten, stoofden deze aan, kookten al een deel van de groenten en gebruikten de mixer al enkele keren. Het eerste leerjaar maakte de spinnenballetjes. 
Op vrijdag werd de soep afgewerkt en opgedronken. Hmmmmm...
___________________________________________________

Ten aanval! - Herdenkingstoneelstuk WO I

1914 … De Eerste Wereldoorlog breekt uit. Duizenden Engelse jonge mannen schrijven zich in. Ze willen gaan vechten. Het avontuur lonkt! Ook vier vrienden van dezelfde voetbalploeg doen mee. Maar algauw krijgen ze het ware gezicht van de oorlog te zien …

Op woensdag 24 oktober werden we uitgenodigd in het woon-en-zorgcentrum om naar de vertelling 'Ten aanval!' te gaan kijken. Dit was een erg aangrijpend, interactief en muzikaal verhaal. De verhalen dit werden verteld werden begeleid door erg passende, aangrijpende muziek. Al onze leerlingen werden er muisstil van. Soms werd er tegen hen geroepen en kregen ze bevelen om te marcheren of te schieten. Iedereen deed dit erg goed mee. 
Door het zien van deze voorstelling kunnen de kameleons en de toekans zich erg goed voorstellen hoe het in 1914 geweest moest zijn voor de mannen in de oorlog. 
___________________________________________________

HalloweenOp woensdag 24 oktober was het griezeldag op school. De kinderen die verkleed waren mochten op zich op het griezelpodium voorstellen. Daarna werkten we onze knutselwerkjes over de herfst af en luisterden we naar zelfgeschreven, magische verhalen. 
___________________________________________________

Welke bende? De kraaienbende!

Met de klas naar het Rivierenhof! Op donderdag 16 oktober werden de kameleons verwacht in het Rivierenhof. Zij werden opgewacht door Jasmina en Youca collega-voor-één-dag Manu. Hier leerden zij allemaal dingen bij over kraaien en hun familieleden eksters, gaaien en kauwen. Dit zijn vaste bezoekers in het Rivierenhof. Ze leerden over de geluiden, het gedrag van de dieren, de eigenschappen (zijn eksters echte dieven? Vinden zij alles wat blinkt interessant? Of is dit een fabeltje?) Door middel van opdrachten en quizvragen verdienden ze knikkers die ze tijdens hun laatste opdracht konden gebruiken om één van de vogel-opdrachten snel uit te voeren. 

Het was een erg leerrijke en leuke dag! 

Er zijn ook erg leuke foto's te vinden op de facebook-pagina van het Rivierenhof zelf: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1842055022587922&type=1&l=5b4be31d69 ______________________________________________


Een nieuwe kast...

Hoera, er zijn nieuwe kasten aangekomen voor in de klas! Onder leiding van bouwheer Teris werden er ondertussen 2 kasten stevig in elkaar gezet. Hopelijk lukt dit bij de derde kast ook nog...
___________________________________________________

De eerste jarige! 

Proficiat Mert!Hiep hiep hoera, het eerste feestje met super lekkere taart was al een succes! 

___________________________________________________

Samenwerken is de boodschap!

___________________________________________________

Buurtboost - Hou Deurne proper!

Op donderdag 20 september gingen we samen de toekans van het zesde leerjaar op pad. We gingen, voorzien van poetsmateriaal naar het Wim Saerensplein. Daar waren we een uur in de weer met vuilniszakken, grijpers, borstels en handschoenen om het pleintje terug proper te maken. 


___________________________________________________


Moran haar laatste dag

We aten lekkere cake die Moran zelf gebakken had, hmmm! 

Daarna knutselden we tekeningen voor Moran, we werkten in groep en gebruikten verf. Samen maakten we er iets moois van!
* Wij wensen Moran erg veel succes in haar nieuwe school! *


Geen opmerkingen:

Een reactie posten